Jednoduché kuličky Raffaello

kulicky-raffaello

Dneska mě čeká herní večer s přáteli a abychom měli co zobat, přislíbil jsem udělat své oblíbené Raffaello kuličky. V práci jim moji vtipní kolegové přezdívají Káklovy koule, ale i oni se vždycky oblizují. A přitom je to taková jednoduchá kravinka:D No a když už jsem tedy tvořil, řekl jsem si, že na blogu už dlouho nebyl žádný recept. Takže tradá! Máte to tu:)

Co budeme potřebovat:

Recept je opravdu jednoduchý a vystačíme s málem. Potřebueme jednu plechovku Salka a jedno balení strouhaného kokosu. To je ze surovin všechno. Hustý ne?:) Ještě si připravíme vařečku, nějakou misku na smíchání a hňoucání těstíčka a druhou menší a spíš hlubší na obalování.

raffaello-potreby

Opatrně otevřeme plechovku salka a vylejeme do velké misky. Pak přisypeme skoro celé balení kokosu a celou směs pořádně promícháváme a prohňoucáváme. Nejlépe rukama. A ano, budete od toho olezlí až za ušima:D

Mimochodem tahle část je vlastně největší zádrhel celého postupu. Ono se totiž hrozně blbě odhaduje množství obou složek. V zásadě používám jedno salko na jedno balení kokosu s tím, že část odsypu do misky na obalování. Musíte holt podle oka. Nejčastěji nastanou dva problémy: Když to přeženete s kokosem, bude směs příliš drobivá a nebude se vám dařit dělat kuličky. Pomůže přidat víc Salka nebo aspoň trošku vody. Někdy také medu, ale tím zvyšujete sladkost. Naopak když dáte kokosu málo, bude to příliš lepivé a tekuté a na chuť přeslazené. Tady pomáhá přidat víc kokosu a nebo nechat směs chvíli v lednici. Na to přijdete až experimentováním. Včera jsem zrovna nějak neodhadl poměr a nakonec jsem použil celý pytlík kokosu jen na kuličky a na zředění přidával ještě tak třetinu druhé plechovky Salka:D

raffaello-liti-salka
Už to teče:)

raffaello-michani-2

Pomalu přisypáváme kokos k Salku a hlídáme ideální konzistenci

Když máme konzistenci tak akorát, necháme těstíčko chvíli odležet v lednici. Poté válíme v dlaních kuličky cca 2 cm velké a rovnou obalujeme. Já většinou nasypu do misky vrstvu kokosu a čerstvě utvořené kuličky házím do něj. Pak to trošku opatrně promíchám rukou a je to. Vyndám kuličky a jedu další várku.)

raffaello-obalovani
Šup tam s nima:P
kulicky-final
A máme hotovo:)

Doufám, že se vám můj jednoduchý recept líbil. Pokud chcete, můžete si ho i různě přizpůsobit dle vašich chutí. Správně by měla být uprostřed mandle, ale nebyl čas, nebyly mandle (s kterými je s mimochodem hrozná práce navíc) a mimoto, já po nich mám vždycky podrážděnou pusu:) Kdo by chtěl sladší variantu, může experimentovat s trochou medu. Kdo naopak chce ubrat a vychutnat si kuličky spíše lehce nahořklé, zkuste místo kokosu na obalení použít kakao. Ale doporučuju použít papírové košíčky, ať nejste celí upatlaní:)

To je tedy pro dnešek vše. Dělám je pravidelně na Vánoce spolu s dalším cukrovím a stále je po nich poptávka. Tak ať chutnají i vám:)

4 komentáře

  1. To jsem dělala taky, nás to naučili ve škole, není to složité a na Vánoce se taková dobrota taky hodí. Já dovnitř dávám polovinu lískového oříšku, ale dělá mi strašný problém z toho udělat pak kuličku. Jednou se mi ale povedlo koule slepit k sobě salkem a udělat mini sněhuláka :D

    1. Hehe, sněhulák. To mě nenapadlo. Ale ono je to dost sladký v jednom kuse:D No právě. Je to taková úplně jednoduchá blbost, a kolik to udělá radosti. Každopádně nejlepší je dovnitř dát sloupnutou mandli. Ale právě ten tvar je dost blbej a furt to má tendenci vylézat z kuličky ven:D A možná někdy zkusím dát dovnitř sušenou višeň, třeba i v hořké čokoládě. To by byla myslím bomba:D

Zveřejnit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *